Foto: SVT

Därför blir Blekinges bostadsrätter allt dyrare

Publicerad

Priserna på bostadsrätter i Blekinge har ökat näst mest i hela landet. På fem år har priserna i länet ökat med 80 procent. Roligt för mäklare, mindre roligt för köparna.

– De senaste två åren har varit Vilda Västern, säger Inge von Dahn, franchisetagare och fastighetsmäklare i Karlskrona. Han och andra mäklare i Blekinge har goda tider. Även om prisökningarna har mattats av något på grund av det nya amorteringskravet som trädde i kraft förra året så har branschen haft medvind.

”Skenande priser”

Men för köparna kan stigande bostadspriser innebära en högre belåningsgrad. Priserna har skenat lite för mycket, tycker bostadsspekulanten Peter Krönvik i Karlskrona.

Peter Krönvik Foto: SVT

– Det känns som att om man kan låna mer så gör man det och öser på. Så länge folk kan låna så kommer priserna att stiga. Ibland undrar jag hur vissa objekt kan kosta så mycket, och då drar jag mig ur.

Svårt att få lån

Men det finns flera faktorer som påverkar priset, säger bankerna.

– Bostadsbristen är stor och intresset för bostadsrätter är stort. Det är efterfrågan som styr, säger Josip Jakesevic, biträdande kontorschef på Swedbank i Karlskrona.

– Vi har haft många år av god konjunktur och låga räntor vilket skapat god köpkraft för många hushåll. Befolkningen i Blekinge har ökat samtidigt som nyproduktionen har varit begränsad, så efterfrågan kanske har ökat mer än utbudet för just bostadsrätter, säger Peter Andersson, kontorschef på Handelsbanken i Karlskrona.

Det är inte heller helt lätt att beviljas bolån.

– Det är inte bara att komma in på banken och få ett lån på två miljoner. Det är väldigt reglerat. Vi tittar på inkomst, att man klarar kontantinsatsen på femton procent och att man kan bära skulden, säger Josip Jakesevic.

Bostadsägare gynnas

Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, bevakar bostadsmarknaden.

– Löneutvecklingen har varit god under ganska lång tid och hushållen har kunnat betala ett högre pris för bostaden.

Det innebär också att köpare med högre inkomst kunnat beviljas högre bostadslån. Finansinspektionen införde ett krav på egen kapitalinsats på 15 procent 2010, och krav på amortering 2016, som sen skärpts. De som har gynnats är köpare som redan har sitt på det torra.

– De som är nya på bostadsmarknaden eller som inte har haft en egen bostad att spara i får det svårare.

Priser på bostadsrätter

I snitt har priserna på bostadsrätter ökat med 37 procent i riket som helhet sedan 2013. Men i Blekinge har de ökat med 80 procent. Störst är ökningen i Sölvesborg, där har bostadsrätterna i snitt blivit 109 procent dyrare. Karlskrona har den största ökningen i antal kronor, en ökning med cirka 750 000 kronor. Statistiken kommer från Svensk Mäklarstatistik och avser försäljningar under perioden januari-juli 2013 och januari-juli 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.