Många kommuner i Norrbotten fortsätter brottas med bostadsbrist. Foto: TT

Bostadskris i Blekinge – över 1.000 lägenheter saknas

Uppdaterad
Publicerad

Bostadssituationen i hela Blekinge är allvarlig och det är i dag brist på bostäder i alla kategorier. Nu kraftsamlar byggbranschen, kommuner och länsstyrelsen för att lösa problemet.

Bostadsmarknaden i Blekinge ser inte ljus ut just nu enligt en bostadsmarknadsenkät som länsstyrelsen gjorts tillsammans med Boverket.

– Den är helt ur balans. Det är obalans inom alla kategorier av bostäder; studentbostäder, äldrebostäder, bostäder för funktionsnedsatta och för nyanlända, säger Carina Burelius, planarkitekt länsstyrelsen.

Under måndagen träffades bland annat representanter från Blekinges kommuner, länsstyrelsen och byggentreprenörer för att diskutera hur man ska lösa situationen.

– Problemet är att det kostar pengar och att det behövs finansiering till bostadsbyggande. Men vi är fullt medvetna om att vi behöver bygga och öka på takten ytterligare i nybyggnationer, säger Sara Rudolfsson, kommunalråd i Olofström.

Byggs för dyra lägenheter

Enligt Boverkets bedömning behövs det cirka 2.200 nya bostäder i Blekinge fram till 2020, något som kommunerna inte levt upp till.

– Det behöver byggas mer bostäder för folk med vanliga plånböcker, det finns en risk att Sverige står i en jättekonstig situation om några år att Sverige har bostadsbrist men också tomma lägenheter för att de är för dyra, säger Jonas Spangenberg, byggentreprenör och vd för BoKlok.

Bostadsmarknadsenkäten 2017 visar att det nu är brist på bostäder i alla kommuner i länet. Foto: Länsstyrelsen Blekinge

”Det är allvarligt”

Förra året skulle det ha byggts cirka 560 lägenheter men det byggdes bara 191. I år ska det byggas 739 bostäder men hittills har det bara byggt 132.

– Det är allvarligt för att vi har behov av att rekrytera arbetskraft i Blekinge och då måste vi även kunna erbjuda bostäder. Vi har en stor brist och den måste vi lösa, säger Sten Nordin, landshövding i Blekinge.

Har det byggts för sent i Blekinge?

– Det är svårt att säga för senast 2015 var de flesta kommunerna i balans men sen blev det en ganska snabb förändring. Men jag har goda förhoppningar om att bi kommer leva upp till regeringens mål, säger Sten Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.