Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peder Blohm Bokenhielm, lokal Moderatpolitiker i Olofström och talesperson för Bränsleupproret, har nu dömts för penningtvättbrott. Foto: SVT

Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm döms till dagsböter för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Peder Blohm Bokenhielm, Olofströmspolitikern tillika ordföranden för det nationella Bränsleupproret, döms för att ha tagit emot utpressningspengar efter en kidnappningshärva i hans egen fastighet.

Bokenhielm straffas med villkorlig dom och dagsböter av Blekinge tingsrätt.

Hör mer om domen i klippet ovan.

En släkting till Bokenhielm har tillsammans med en annan man hållit en ung man fången i Bokenhielms egna fastighet. Under tre dagar med grova hot och våld har de tvingat den unge mannen att föra över stora summor pengar till dem.

Männen åtalades för bland annat människorov, utpressning, misshandel, vapenbrott och narkotikabrott.

I samband med kidnappningen misstänktes Peder Blohm Bokenhielm för penningtvätt – efter att ha tagit emot nära 30 000 kronor via Swish från den unge mannen som utpressades. Själv har Bokenhielm hela tiden förnekat all skuld – och beskriver tiden som varit som en mardrömsperiod.

Döms för penningtvättsbrott

Under torsdagen föll domen.

Den moderata politikern döms av Blekinge tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter motsvarande 3000 kronor. Bokenhielm ska även betala skadestånd till den unge mannen på 28 600 kronor.

Släktingen döms för sex olika brott till sammanlagt sex års fängelse.  Även han ska betala skadestånd till den utpressade mannen, ett belopp på över 225 000 kronor.

Hör Bokenhielm själv kommentera fallet i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peder Blohm Bokenhielm är ordförande i Bensinupproret 2.0. Han vill sänka priset på bensin. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.