Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aspöborna kämpar in i det sista för fler färjeavgångar. Foto: SVT

Bråttom för Aspöbor att stoppa ny tidtabell: ”Är panik”

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet ska den nya tidtabellen för Aspöfärjan börja gälla, i samband med att ett provisoriskt färjeläge används.

Nu drar kritiska Aspöbor efter sista halmstråna – i hopp om att ha kvar antalet färjeturer som i dag.

– Det är panik, säger Anette Lirsjö.

Färjeläget i Handelshamnen i Karlskrona är i akut behov av renovering och arbetet är planerat att inledas efter årsskiftet. När byggnationen pågår ska färjetrafiken utgå från ett provisoriskt färjeläge intill.

Men eftersom det inte klarar samma kapacitet kommer tidtabellen att dräneras på antalet färjeturer per dag, något som väckt stor debatt bland de drygt 500 bofasta på ön.

– Vi är ju tvingade att acceptera det som erbjuds, men det är också därför det blivit uppror på ön, säger Dag Westerberg.

Hoppas på julklapp

Med knappt 1,5 vecka kvar till nya tabellen börjar gälla har nu Aspö intresseförening gjort drastiska försök för att nå en lösning. De har sökt landsbygdsministern och nu även kontaktat politikerna i Region Blekinge.

– Vi hoppas att de kan ge oss Aspöbor en julklapp, säger Anette Lirsjö.

Hör mer om Aspöbornas förslag i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.