Tania Sarmiento, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Bristyrken kartläggs med 360 intervjuer

Uppdaterad
Publicerad

IT, vård och omsorg och industri, är branscher som behöver mer arbetskraft. Det konstaterar Arbetsförmedlingen som kartlägger hur behovet ser ut i Blekinge.

För att få en tydligare bild av hur arbetsmarknadens framtid ser ut i länet håller nu Arbetsförmedlingen på att intervjua 360 arbetsgivare i Blekinge, både privata och offentliga, under fyra veckor.

Även om bristyrkessituationen ser ut att ha förbättrats något i länet står Blekinge fortfarande inför stora utmaningar. Enligt Tania Sarmiento, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, är det svårt för många företag att få tag på arbetskraft med rätt kompetens.

– Det är ju högkonjunktur så både Sverige och Blekinge har ett behov av arbetskraft, säger hon.

Underlaget som Arbetsförmedlingen nu samlar in ligger som grund till en arbetsmarknadsprognos som kommer att presenteras senare i vår. 

– Det är ett viktigt underlag som resulterar i jobbmöjligheter som vi kan ge till våra arbetssökande eller våra studenter, säger Tania Sarmiento.

Rekryterar studenter

Säkerhetsföretaget Outpost24 i Karlskrona var ett av de företag som i dag intervjuades av Arbetsförmedlingen om hur framtiden ser ut och om de har haft problem att hitta kompetens.

– Det är svårt att hitta färdiga människor inom de här områdena. Men vi tar in studenter som vi har möjlighet att lära upp, säger Martin Jartelius, säkerhetsansvarig på företaget.

Arbetsmarknaden är i dag stark och vilket har märkts på företaget som har växt snabbt den senaste tiden. Bara under januari och februari i år har 20 personer nyanställts.

- Vi fortsätter växa. Vi har vuxit från ett 20-tal för några år sedan, till ett 60-tal personer här i Sverige, säger Martin Jartelius.

Företaget har totalt 140 anställda.

Martin Jartelius är säkerhetsansvarig på Outpost24. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.