Havs- och vattenmyndigheten, jobbar liksom turistnäringen och forskare för att regeringen ska satsa mer pengar på laxfrågan. Foto: Jessica Gow/TT

HaV: Vi jobbar för att regeringen ska satsa på laxfrågan

Publicerad

Forskare och turistnäringen är överens. Staten måste satsa mer pengar på forskningen kring laxdöden i Mörrumsån och flera andra vattendrag.

Havs- och vattenmyndigheten menar att de jobbar för att det ska bli så.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har avböjt att svara på SVT Nyheter Blekinges frågor kring vad regeringen gör i laxfrågan. Hon hänvisar i stället till Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som i sin tur säger att de jobbar för att regeringen ska lägga fokus på frågan.

– När Havs- och vattenmyndigheten i oktober 2019 gavs möjlighet att inkomma med synpunkter på regeringens kommande forskningspolitik föreslog vi tillsammans med Formas (statligt forskningsråd, reds. anm) att ett nytt nationellt forskningsprogram om hav och vatten inrättas, skriver Emma Sernland, utredare på HaV i ett mejl till SVT.

Oklart när det blir mer pengar

Hon och kollegan Håkan Carlstrand förklarar samtidigt att det pågår flera forskningsprojekt i landet kring laxfrågan, och att HaV för en dialog med forskningsfinansiärer för fortsatt forskning.

Men när och hur mycket pengar som kan gå till forskningen framöver kan de inte svara på. Det är upp till regeringen och forskningsstiftelser att bestämma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer