Varje år dör det av oklar anledning hundratals laxar i Mörrumsån, något som biosfärkoordinator Mattias Holmquist vill se ett slut på. Foto: Towe Olsson/SVT

Laxarna dör i Mörrumsån – för åttonde året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals laxar har dött i Mörrumsån sedan hösten 2013. Nu händer det igen.

– Det är frustrerande att inte veta varför de dör, säger Ida-Maria Rigoll, platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

År efter år får den världsberömda fiskeanläggningen i Mörrum rapporter om döda fiskar som flyter runt i ån. Sedan hösten 2013 rör det sig om tusentals fiskar som har dött där.

– Det är tråkigt och tyvärr är det inte bara ett problem för oss, utan detta sker i många älvar. Det drabbar hela laxbeståndet och vi är många som sitter i samma båt, säger Ida-Maria Rigoll.

Ida-Maria Rigoll är platschef på Mörrums Kronolaxfiske och kräver att staten tar laxdöden på allvar. Foto: Towe Olsson/SVT

Kräver mer pengar

Hon, tillsammans med Mattias Holmquist, biosfärkoordinator på Blekinge arkipelag, och flera branschkollegor har gång på gång slagit larm om laxdöden och krävt att staten skjuter till mer pengar till forskningen.

– Det faktum att fisken dör äventyrar bestånden i Östersjön och i våra Östersjölaxälvar. Detta kan vara början på slutet. Här behövs mer offentliga medel för att klarlägga varför laxen dör, säger Mattias Holmquist.

Hör honom och Ida-Maria Rigoll berätta mer i klippet ovan, och se dem hitta sjuka laxar i Mörrumsån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.