Foto: Pontus Lundahl / TT

Häktad Ica-profil stängs av från centrala uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre misstänkta Blekingeborna i Ica-härvan plockas tills vidare bort från sitt uppdrag för Ica centralt. Samtidigt säger Ica-handlarnas vd att man ser allvarligt på situationen.

Det var förra veckan som härvan uppdagades och sju personer har hittills häktats misstänkta för att ha läckt eller tagit emot hemlig information.

Syftet har varit att tjäna pengar på aktiehandel och brotten ska ha begåtts i samband med att Ica-handlarnas förbund och pensionsjätten AMF köpte ut Ica från Stockholmsbörsen. De misstänkta tros ha tjänat totalt 25 miljoner kronor på handeln.

Ledande positioner

De tre häktade Blekingeborna är misstänkta för insiderbrott och i två av fallen bedöms brottet som grovt.

Alla tre har ledande positioner inom Ica i länet. En av de tre misstänkta har även uppdrag för Ica centralt, ett arbete som förbundet meddelar att den misstänkte tillsvidare inte kommer att delta i.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen. Vi kommer fortsätta följa den juridiska processen och bistå myndigheterna på de sätt de önskar, säger Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas förbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.