Foto: TT/Christine Olsson

Brukare lämnades naken och nerkissad i sin säng

Uppdaterad
Publicerad

En brukare i Sölvesborgs kommun hittades utan kläder och nerkissad i sin säng av hemtjänsten. Den personliga assistenten som var på platsen hade tänkt lämna brukaren eftersom han slutade sitt pass och inte fick betalt om han jobbade över.

Den personliga assistenten larmade hemtjänsten att han behövde hjälp med brukaren eftersom han skulle sluta om en kvart och inte kunde stanna eftersom han inte skulle få betalt för övertiden.

När hemtjänsten kom till platsen stod den personliga assistenten fullt påklädd med både jacka och mössa. I hemmet låg brukaren i sängen i sitt eget läckage från stomipåsen – helt blottad utan kläder. Den personliga assistenten bad hemtjänsten att skölja upp kläderna som låg på toaletten och lägga dem i tvättmaskinen.

Har lex Sarah-anmälts

Hemtjänsten fick till slut den personliga assistenten att stanna och avsluta arbetet med att rengöra och sätta dit en ny platta på stomipåsen – men assistenten visste inte hur plattan skulle bytas.

Omsorgspersonalen har nu anmält händelsen enligt lex Sarah och menar att brukaren fick utstå förnedring genom att ligga naken i sin säng med läckage över och under sig. Brukaren behövde även uppsöka sjukvård för att lösa stomiplattan.

Händelsen inträffade i slutet av mars i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer