En av de anställda på Blekinge Tekniska högskola har fällts för mutbrott, efter att ha tagit emot ett presentkort för fyra år sedan. Foto: SVT

Högskoleanställd fälls i muthärva – tog emot presentkort

Publicerad

En anställd på Blekinge Tekniska högskola fälls för mutbrott, efter att ha tagit emot en gåva i form av ett presentkort från ett utbildningsföretag i Stockholm. Företaget utreds sedan tidigare för att mutat personal på flera svenska myndigheter.

Det var kring årsskiftet 2016-2017 som den anställde på BTH, Blekinge Tekniska Högskola, tog emot en gåvan från ett utbildningsföretag i Stockholm. Presentkortet var värt 3 000 kronor.

Det resulterar nu i ett strafföreläggande för mutbrott med 50 dagsböter, på totalt 21 500 kronor som påföljd. En chefsåklagare på Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption har lett utredningen, som avslutades nu i slutet av januari.

En utredning om utbildningsföretaget påbörjades redan 2017. Den har under åren vuxit och omfattar i dag ett stort antal myndigheter och hundratals anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.