Carl Brinck ska studera gamedesign vid BTH i Karlshamn. Foto: SVT

Efter flyttplanerna: Nya BTH-studenterna på plats i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Under våren presenterades förslag om att BTH i Karlshamn skulle flyttas till Karlskrona. Men efter massiva protester stoppades planerna och igår kom de nya studenterna till Karlshamn för att börja läsa medieteknik.

De 120 studenter som ska börja läsa på BTH i Karlshamn är nu på plats. Efter den avgående rektorn Anders Hederstiernas planer på flytta hela högskolan från Karlshamn är ansvariga idag glada att man tog striden och vann kampen om högskolans överlevnad.

– Det känns självklart väldigt bra, men det utesluter inte att vi utvecklar en samverkan med Gräsvik i Karlskrona. Men vi är starka och vi är duktiga här i Karlshamn så det känns toppen, säger Pirjo Elovaara, tillförordnad prefekt för BTH:s campus i Karlshamn.

BTH Karlshamns framtid

Läs mer: Studenterna lättade efter beskedet: ”Känns jätteskönt”

”Är överlycklig”

Och studenterna verkade vara nöjda att vara på plats.

– Jag ska börja läsa digitala spel, vilket är en gamedesign-utbildning, som jag har förstått det. Detta är en av mina största drömmar, så jag är överlycklig att jag har kommit in här, säger Carl Brinck.

Se hela TV-inslaget här

Men den tidigare diskussionen om högskolans framtida placering är inget som berör de nya studenterna som gjorde sin första dag på måndagen.

Lätt att få bostad

Och till skillnad från i den rödlistade studentstaden Karlskrona verkar inte tillgången på bra bostäder här i Karlshamn vara något större problem.

– Det hittade jag väldigt snabbt faktiskt, det gick på fem minuter på en bostadssida. Tyvärr får jag inte flytta in förrän den första september så just nu bor jag på hotell, men det är inga problem. Det var suveränt! säger Lotta Lind som ska läsa programmet digitala spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BTH Karlshamns framtid

Mer i ämnet