Vi är emot att det flyttas och vill att det ska utvecklas i Karlshamn, menar Netports ordförande Per-Ola Mattsson (S). Foto: SVT/Arkiv

Netport står upp för campus i Karlshamn: ”Emot att det flyttas”

Publicerad

BTH:s campus i Karlshamn delar plats med Netport Science Park på Östra Piren. Ordförande i Netport, Per-Ola Mattsson (S), menar att de nu kommer att agera för att utbildningsplatserna ska vara kvar.

Bolaget har under åren ingått i olika projekt ihop med studenter och både högskolan och Netport ingår i en forskningsstiftelse och arbetar tillsammans för studentregionsutvecklingen.

– Vi är emot att det flyttas och vill att det ska utvecklas i Karlshamn. Har vi en högskola här driver det utvecklingen, företag vill vara i en miljö där det finns en framtidsutveckling. Vi har haft ett jättebra samarbete som vi ska verka för att ha kvar, säger Per-Ola Mattsson.

BTH Karlshamns framtid

Vill tvärtom – utöka Campus Karlshamn

Blekinge tekniska högskola har i dag upp mot 3 000 utbildningsplatser, varav cirka 180 studenter är i Karlshamn. Per-Ola Mattsson menar att skolledningen hade kunnat finansiera fler platser och på så vis utöka Campus Karlshamn.

– Man hade också kunnat göra som de gjort i Ronneby, där de erbjuder en utbildning genom ett annat universitet på distans.

Läs mer: Framtidens förskollärare utbildas i Ronneby: ”Jätteviktigt”

Hur kan Netport påverka beslutet?

– Människor är alltid påverkbara. Vi kommer att lägga fram att vi har ett otroligt starkt näringsliv i Karlshamn. Jag tycker chanserna är stora att utbildningarna kommer finnas kvar på Östra piren.

”Högre utbildning måste finnas”

Kommunalråd Magnus Gärdebring (M) menar att kommunen nyligen ingick ett avtal med BTH om att stärka samarbetet. Han tänker nu se till att kommunen är en stark röst i utredningen.

–  Vi ska göra allt, och då menar jag allt, för att bevaka Karlshamns intresse i denna fråga. Jag ser framför mig en spännande tid att fortsätta utveckla högskolan i Karlshamn.

Vad skulle det innebära om campus flyttades?

– Det finns inte på kartan att spekulera i nuläget. En möjlighet till högre utbildning måste finnas i Karlshamn. Sedan är det helt uppenbart för få studenter på plats nu, det finns inget som inte kan bli bättre.

Kommunalråd Magnus Gärdebring (M) på Östra Piren i Karlshamn. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BTH Karlshamns framtid

Mer i ämnet