Vilja von Reis, 9, och Ludvig Jacobsson, 8, var två av drygt 80 barn som deltog i årets upplaga av Möjligheternas dag på BTH. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

BTH fylldes av matteälskande barn

Publicerad

Under tisdagen vimlade Blekinge Tekniska Högskolans lokaler av något yngre elever än vanligt. Det var 80 matteintresserade barn som tillsammans har klurat ut matematiska problem.

Tillsammans med organisationen Mattetalanger har Blekinge Tekniska Högskola under tisdagen ordnat en heldag för barn som är extra nyfikna på matte. Barnen har fått olika utmaningar och problemlösningar.

Vilja von Reis, nio år, och Ludvig Jacobsson, åtta år, var två av drygt 80 barn som deltog. De samarbetade under dagen i samma grupp, nummer sju.

Vad är det bästa med matte?

– Det kan hålla på i all oändlighet, säger Vilja von Reis.

– När man får lista ut talen på egen hand, säger Ludvig Jacobsson.

Flera olika utmaningar

Aktiviteterna som eleverna har deltagit i har letts av forskare, lärare och hjälpledare som alla brinner för matte, precis som barnen. En av de ansvariga för dagen var Linda Mattsson som är lektor i matematik på BTH.

– Det finns så himla många goa tankar hos våra barn och ungdomar som vi måste ta vara på, säger Linda Mattsson.

I klippet ovan ges exempel på några av dagens övningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.