Anders Hederstierna rektor vid Blekinge Tekniska Högskola Foto: SVT

Ministerutspel om BTH till KU

Uppdaterad
Publicerad

Betty Malmberg M-riksdagsledamot i utbildningsutskottet vill att riksdagens konstitutionsutskott (KU) ska granska Helene Hellmark Knutssons uttalande om hur många campus BTH ska ha.

Anders Hederstierna rektor vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) meddelade i mitten av juni att han kommer att avgå i förtid.

Det gör han som en markering mot att Helene Hellmark Knutsson, ansvarig minister för högre utbildning och forskning, har uttalat sig om hur många campus BTH ska ha.

BTH Karlshamns framtid

”Ministrar ska inte styra”

– I Sverige finns tydliga regler för hur regeringen får styra sina myndigheter, vilket även inkluderar landets lärosäten. Praxis är att ett enskilt statsråd inte har rätt att på egen hand försöka styra dessa, inte heller genom informella uttalanden, skriver Betty Malmberg i ett pressmeddelande.

Hon vill nu att KU granskar om Helene Hellmark Knutssons uttalande har påverkat beslutsprocessen vid högskolan på ett otillbörligt sätt.

Kringgå förbudet

–  Det är förståeligt om BTH:s rektor har uppfattat statsrådets uttalande som att det inte ens är någon idé för högskolan att gå vidare med processen att samordna BTH:s båda campus. Därför tycker jag det är viktigt att KU granskar ärendet, avslutar Betty Malmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BTH Karlshamns framtid

Mer i ämnet