Att Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) gör ett gemensamt besök i Ronneby under måndagen, är inte konstigt, menar Elisabeth Marmorstein, SVT:s politiska kommentator. Foto: SVT

Partiledarduo besöker demensboende – tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Partiledarna Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) besöker under måndagen äldreboendet Ekliden i Karlskrona.

Men SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein tror inte att någon gemensam valturné är aktuell.

Enligt henne handlar det snarare om att partierna vill signalera vikten av att byta regering.

– Ebba Busch vill gärna signalera att hon och KD är motorn i det här samarbetet till höger och anspela på att det var KD som först öppnade dörren till en samverkan med SD våren 2019. Och när det gäller SD är det ju första gången de går till val som ett samarbetsparti, det har de inget emot att visa för väljarna, säger Elisabeth Marmorstein.

Att mötet sker på ett äldreboende tror hon inte är en slump.

– Båda har ett intresse av att visa att äldreomsorgsfrågorna är viktiga för partierna. Här tänker sig nog också KD att de kan göra gemensam sak med SD och få igenom mer av sin politik.   

Ingen gemensam valrörelse

Ska detta tolkas som startskottet för en gemensam valrörelse för de båda partierna? 

– Nej, det tror jag inget av partierna har något större intresse av. De går till val på att byta regering, det är det som är kittet i deras samarbete men det är ju inte en allians med gemensam turné och så vidare som det var när den gamla alliansen fortfarande var vid liv.

Riskerar partierna något när partiledarna agerar tillsammans på det här sättet?

– Nej, det är nog få väljare som missat att KD var de första som öppnade dörren för att samverka med SD våren 2019, det bidrog till att lyfta KD till det höga stöd de hade då. Och det motstånd som tidigare fanns inom KD mot att samarbeta med SD hörs inte alls längre, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer