Foto: TT

Busschaufförer vägrar köra med Prideflaggor

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier klagar en busschaufför i Blekinge att de måste köra med prideflaggor på fordonen – och hotar ta ner dem.

I går invigdes Pride i Karlskrona officiellt. Flaggor har hissats på flaggstänger, övergångsställen har målats i regnbågens färger och stadsbussarna ska bära Prideflaggor. Men alla uppskattar inte evenemanget.

På sociala medier i går klagade en busschaufför över att de är tvungna att köra med Prideflaggor på sina bussar. Han skrev att han tänkte ta ned flaggorna eller sjukskriva sig om han var tvungen att köra med dem.

Oacceptabelt

Den informationen nådde även Bergkvarabuss trafikchef Mats Knutsson via mejl i går kväll:

– Det här är oacceptabelt. Trist att personer inte sköter sig. Vi måste ta tag i det här, säger han.

Bolaget kör på uppdrag åt Blekingetrafiken. Bussar som kör i stadstrafik ska under festivalen ha Prideflaggor. De bussar som däremot kör över 70 kilometer i timmen behöver däremot inte vara utrustade med flaggor. Orsaken är helt enkelt praktisk.

– De blåser av i hög fart, säger Anna Claesson, informationsansvarig på Blekingetrafiken och fortsätter:

– Busschaufförerna har ingen frihet att välja om de ska ha flaggor på sina bussar. Det här är inte okej.

Men det är inte bara stadsbussarna i Karlskrona som ska flagga i regnbågens färger. Tre bussar i Ronneby och sex i Karlshamn ska också bära Prideflaggor. Och även där ska det har funnits synpunkter bland busschaufförer.

Har inget val

Under hockeysäsongen brukar stadsbussarna bära KHK:s flaggor. Inte heller där har busschaufförerna något val att ta ned flaggorna om de exempelvis föredrar ett annat lag.

– Det spelar ingen roll vilka flaggor det handlar om, säger Mats Knutsson.

Sophia Ahlin, ordförande för Karlskrona Pride, är besviken över flera busschaufförers ställningstagande:

– När vi körde till Pridehouse i morse var det flera bussar som körde utan flaggor. Det är tråkigt att de inte kan stå upp för människors lika värde.

Hon tolkar chaufförernas agerande som ett politiskt ställningstagande:

– Hejar man på AIK så tar man inte ner KHK-flaggorna. Det här ganska tydligt att man är emot Pride.

Gammalmodig

SVT Nyheter Blekinge har pratat med den busschaufför som skrivit det uppmärksammade inlägget på sociala medier. Han kör inte den typen av bussar som måste bära flaggor, men han har pratat med flera av sina kollegor – och delar deras åsikter.

– Jag kanske är lite gammalmodig, säger chauffören.

Efter den stora uppståndelsen har han tagit bort sitt inlägg på sociala medier.

– När jag tänkte efter lite djupare så var det kanske dumt. Det här är ju lite känsligt, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Blekinge
Mer Nyheter