Foto: TT

Butangas plockas bort från affärens hyllor

Publicerad

Efter polisens larm tidigare i veckan att ungdomar sniffar butangas plockar Willys i Lyckeby bort den farliga gasen från sina hyllor – efter att flera flaskor har snattats.

Det rapporterar Sydöstran.

Flaskor med butangas har hittats på flera lekplatser och på en förskolegård och polisen gick under onsdagen ut och varnade för den nya ungdomstrenden till skolor, föräldrar och butiker som säljer butangas.

Nu väljer en affär i närheten av området där flaskorna hittats att plocka bort varan från sina hyllor efter snatteri.

– Det är 5-6 stycken som har försvunnit de senaste två månaderna. Jag skulle tippa på att det är ungdomar som har tagit dem efter det man har hört nu, säger Per Rohdin, butikschef på Willys i Lyckeby, till Sydöstran.

Vill höja åldergräns

Nu undersöker affären även möjligheten att höja åldersgränsen på butangas till 18 år något polisen tidigare vädjat till affärerna som säljer varan att göra.

– Det är jättefarligt, du kan dö av det. Det är gifter du drar i dig så man kan få hjärnskador av syrebrist i hjärnan och andningsfunktionen kan lägga av, säger Katarina Johansson, kommunpolis i Karlskrona och Ronneby, till tidningen.

Butangas används oftast som påfyllning till tändare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.