Mats Johansson är förtroendevald i fackförbundet Byggnads. Det är många medlemmar som har hört av sig till honom med oro för den höjda pensionsåldern. Foto: SVT/Arkiv

Fackets pensionsförslag: ”Arbetsår istället för ålder”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads ser orättvisor när pensionsåldern nu har höjts ytterligare. För att inte slita ut anställda inom fysiska yrken föreslås ett antal arbetsår istället för pensionsålder.

Partierna i riksdagen röstade under onsdagen igenom förslaget om en höjd pensionsålder. Man anser att svenskar i dag lever ett längre och friskare liv, därmed kan vi arbeta längre.

Men en bransch som nu är bekymrad över det nya beslutet är bland annat byggbranschen. Inom fysiska yrken orkar man inte arbeta hur länge som helst. Det menar medlemmar i fackförbundet Byggnads, som redan har hört av sig om oro för det nya beslutet.

– Det är lite olika hur länge man orkar jobba. Vissa kanske inte orkar längre än till 55 år, säger Mats Johansson, förtroendevald i Byggnads.

En snickare som jobbar efter pensionen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Olika förslag på en lösning

Mats Johansson menar att akademiker kommer ut senare på arbetsmarknaden, medan snickare till exempel i många fall får fast jobb direkt efter gymnasiet.

– Vi har redan jobbat i 10 år när en akademiker har pluggat färdigt, menar han.

Att ha olika pensionsålder i olika branscher är ett alternativ som diskuteras på olika arbetsplatser. Men konsekvensen av det är att det kan anses orättvist att exempelvis snickare får gå i pension tidigare än en lärare, även om dennes vardag är mer fysiskt slitsam.

Därför anser Mats Johansson att det kan uppfattas som orättvist att pensionsåldern är densamma oavsett yrke. En tanke som han har när pensionåldern nu har höjts ytterligare är att man istället för ålder pensioneras efter ett antal arbetsår.

– På så vis arbetar vi lika länge, oavsett bransch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.