Bild över Gullberna park från SBB och Norrternas informationsmaterial om byggplanerna. Foto: Norrterna och SBB

Här planeras bilvägen nära barnens skolgård

Uppdaterad
Publicerad

När 180 nya lägenheter planeras på Gullberna i Karlskrona oroar det personal och föräldrar på skolor i området. De vänder sig bland annat mot att en bilväg ska byggas nära skolgården.

I Gullberna park har Norrterna och SBB planer på sju nya bostadshus med sammanlagt 180 lägenheter i de två byggprojekten Skogsgläntan och Skogsbacken. Planerna oroar föräldrar och personal på näraliggande skolor.

– Vi är jättestolta och glada över vår fantastiska förskola. Vi vill inte att barnen ska få en försämrad förskolemiljö. Man kan hoppas att det tas i beaktning att både förskola och skola behövs om man ska bygga nya bostäder. Jag hoppas att vi ska få finnas kvar, säger Emma Hagberg, som är ordförande för föräldrakooperativet Förskolan Skutan.

”Vad som är värst”

Friskolan Svettpärlan ville på måndagen inte kommentera sin kritik mot byggplanerna. Men i ett mejl till föräldrarna, som SVT Nyheter Blekinge tagit del av, berättar skolledningen om sin oro inför framtiden.

”Vad som är värst är att det är planerat en väg rakt mellan husen. Denna väg kommer att gå rakt över vår skolgård”, står det i mejlet.

Söker bygglov

SBB och Norrterna är på väg att ansöka om bygglov. Projektledaren Bengt Engström kommenterar oron.

-  Den försöker vi att bemöta och hantera. Jag har inte alla svar idag men det finns frågor som måste lösas tillsammans med fastighetsägaren och kommunen och vissa delar som måste anpassas.

Bengt Engström kommenterar även farhågan för en väg som planeras över skolgården. Han säger att den vägen redan bytts ut mot en vändplats i ett senare skede av planeringen. Men att han fått fortsatt kritik mot att även det bygget ligger för nära skolverksamhet.

Förberett bostäder

Enligt Karlskronas bygglovchef Anders Söderberg har kommunen sedan länge förberett för bostäder i området genom att i den gällande detaljplanen tillåta byggandet av lägenheter.

– Följer man detaljplanen så får man normalt sett ett bygglov, säger han.

Samtidigt framhåller han att han förstår oron som planerna väcker.

– Det är en stor förändring mot vad det är idag. Men jag hoppas att fastighetsägaren informerar på ett bra sätt. För jag tror att det finns goda förutsättningar att kombinera skolorna och bostäderna, säger Anders Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.