Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola menar att nybygget i Gullberna kommer leda till negativa konsekvenser för skolor och förskolor i området. Foto: Norrterna och SBB/SVT

Rektor kritisk mot nybygge på Gullberna: ”Är väldigt orolig”

Publicerad

Planerna på stora nybyggen i anslutning till flera skolor i området Gullberna utanför Karlskrona skapar oro bland föräldrar, elever och lärare.
– Vi är väldigt oroliga för hur de här byggnaderna kommer påverka oss, säger Agrita Martinsone, rektor på Litorina folkhögskola.

Det finns planer på sju nya bostadshus med sammanlagt 180 lägenheter i de två byggprojekten Skogsgläntan och Skogsbacken. Agrita Martinsone menar att nybygget kommer bidra till en ökad trafik intill skolorna och en överbefolking av området.

– Det är redan tätt här i dagsläget, säger hon.

Även Maria Nilsson, administrativ chef på Svettpärlan är besviken över byggplanerna.

– Jag tycker att det är synd att man bygger sönder det här vackra naturområdet. Största problemet för oss är den ökade trafiken eftersom det redan nu är för mycket trafik här. Dessutom ser det ut som om vi kommer att mista delar av skolgården, bland annat fotbollsplanen, säger hon.

Svårt att stoppa

Karlskronas samhällsbyggnadschef Hans Juhlin säger att den tio år gamla detaljplanen för området medger plats för de nya husen. Det innebär att, även om bygglovsansökan först ska granskas, kan det bli svårt för kommunen att stoppa planerna.

Dessutom finns det ytterligare planer på nybyggen i området i framtiden.

– Vi vill skapa en blandad stadsdel med liv och rörelse, säger Hans Juhlin.

Se mer i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet