Conny Nöbelin är ordförande i Prostatacancerföreningen Viktor i Blekinge. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Cancerföreningen om avslöjandet: ”Besvikna och bedrövade”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens avslöjande om patienter som felaktigt bedömts som friska av en läkare på en vårdcentral i Blekinge, reagerar nu Prostatacancerföreningen Viktor. Samtidigt menar de att ett större problem är flera vårdcentralers ovilja att utföra PSA-tester överhuvudtaget.

Flera patienter som gjort PSA-test på en vårdcentral i Blekinge har fått resultaten feltolkade. I flera fall har det inneburit att patienter förklarats friska – trots att de egentligen haft prostatacancer. Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, som vårdcentralens chef gjorde, har ett stort antal patienter drabbats med ett potentiellt mörkertal.

”Tufft psykiskt”

De drabbade patienterna kallades tillbaka för att genomgå nya PSA-tester eller för att få nya bedömningar.

– Jag är besviken och bedrövad. Att man kan lämna glada besked till en människa som är drabbad av en svår sjukdom. Att tro att man är frisk och sen får man ett väldigt akut besked om den svåra sjukdomen är tufft psykiskt, säger Conny Nöbelin, ordförande i Prostatacancerföreningen Viktor i Blekinge.

Samtidigt menar han att ett större problem är att många läkare på vårdcentraler runt om i länet ofta är motvilliga till att göra PSA-prov på patienter överhuvudtaget.

– De kan säga att det är onödigt om man inte uppvisar symptom, men det är inte sällan som prostatacancer inledningsvis är symptomfri. Vi vill att Region Blekinge har organiserade PSA-prover för män över 50 år, där de inbjuds att komma och lämna prov.

Möten med sjukvårdsdirektören

De senaste ett och ett halvt åren har föreningen diskuterat frågan med Region Blekinge. Vid tre tillfällen satt de i möten med nyss avskedade sjukvårdsdirektören Lars Almroth.

– Så vi får ju se vad som händer nu. Det nuvarande politiska styret var ju tydliga i sin valkampanj med att de vill genomföra det här.

Fotnot: Läkaren i fråga har tidigare sagt till SVT att det finns en stor osäkerhet kring så kallade PSA-prover, samt att han känt sig trakasserad på sin tidigare arbetsplats.

Till IVO har han även sagt att han framöver kommer att följa åtgärdsgränserna för PSA enligt det nationella vårdprogrammet för prostatacancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.