Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rolf Jönsson (C) och Ola Claesson (S) berättar i klippet hur Olofström nu står i en våg mellan ett vänster- och högerstyre. Foto: SVT

Centerpartiets ödesval avgör styret i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i modern tid riskerar Socialdemokraterna i Olofström att hamna i opposition, då man tappat mandat till Sverigedemokraterna.

Och Centerpartiets val av koalitionspartner blir avgörande.

Med nio av tio distrikt räknade ser S i Olofström ut att tappa drygt fyra procent av rösterna i kommunvalet, samtidigt som både Sverigedemokraterna och Moderaterna ökar.

Hur kommunen kommer att styras nästa mandatperiod ser nu ut att hänga på Centerpartiets val av samarbetspartners, då både partierna till höger och vänster vill ingå i ett samarbete med partiet.

Valet 2022 Blekinge

M stänger dörren till S

Socialdemokraternas ordförande Ola Claesson öppnar dock inte bara dörren för samarbete med mittenpartiet, utan även för Moderaterna.

– Vi hade helst fortsatt vårt samarbete men Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, men då når vi inte en majoritet. Då finns C eller M som alternativ, säger han.

Men Patrik Krupa (M), gruppledare i Olofström, säger till SVT att han stänger dörren helt för en bred uppgörelse med S. Hans huvudspår är i stället en ny högermajoritet tillsammans med C, KD och SD.

– S gjorde ju i valrörelsen själva klart att vi inte var ett samarbetsalternativ, så det finns inte på kartan. Jag tror att våra väljare hade blivit oerhört besvikna om vi ingick i en sådan uppgörelse. Dessutom har S lyhördhet för vår politik och våra förslag varit i stort sett lika med noll, säger Patrik Krupa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet