Foto: SVT

Kritiska enhetschefer träder fram i nytt brev

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 20 enhetschefer inom funktionsstödsförvaltningen i Karlskrona går nu ut i ett öppet brev och kritiserar hur ledningen hanterat larmen om dålig arbetsmiljö. Nu kräver cheferna att en objektiv utredning görs.

Det öppna brevet har rubriken ”Hej Ledningen! – Var är ni?” och upprepar den kritik som tidigare riktats mot förvaltningsledningen.

Det handlar om hur ledningen agerat sedan skrivelsen om allvarliga brister på funktionsstödsförvaltningen först blev känd. Enhetschefer och administrativ personal vittnade då anonymt om bland annat härskartekniker och rädsla för repressalier.

Nu har 22 enhetschefer gått samman i ett nytt brev med kritik mot ledningen – denna gången undertecknat med namn.

– Det handlar om sättet man hanterat skrivelsen på. Alla medarbetare är inte drabbade i samma grad men ställer sig bakom de kollegor som blivit direkt utsatta i förvaltningen, säger Jeanette Karlsson, enhetschef på funktionsstödsförvaltningen, som valt att skriva under skrivelsen.

”Handlar inte om enstaka anonyma personer”

I brevet – som på måndagskvällen skickades till kommundirektören Carl-Martin Lanér, Karin Dovstad (L) ordförande i funktionsstödsnämnden, och kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) – skriver enhetscheferna:

”Anonymiteten i en skrivelse som berör tystnadskultur och härskarteknik är fullt förståelig och bör inte vara ett hinder för att följa de riktlinjer som finns.”

Kräver objektiv utredning

Nu kräver medarbetarna att det görs en handlingsplan och att de förväntar sig att en objektiv utredning ligger till grund för den.

”En vecka har gått utan att man från ledningen har tagit samlat ansvar och frågat samtliga medarbetare hur vi mår.”, skriver de i brevet.

Förvaltningschef Kristina Tercero sa till SVT i förra veckan att hon blev ”chockad” kritiken, som tidigare varit okänd för henne.

Kommundirektör Carl-Martin Lanér säger efter den nya skrivelsen:

– Från ledningen i kommunen har vi satt till extra resurser inom HR och kommunikation och ledningsstöd för att hjälpa förvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer