Christopher Larsson (SD), gruppledare, ställs i dag inför rätta i Blekinge. Foto: SVT

Larsson (SD): ”Tror jag blir frikänd”

Publicerad

Efter ett inlägg om böneutrop i sociala medier ska tingsrätten nu avgöra om SD-ledaren Christopher Larsson i Karlskrona gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.
– Jag hoppas och tror att jag blir frikänd. Det är i så fall i rätt riktning för yttrandefriheten, säger Christopher Larsson.

Inlägget polisanmäldes av riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) och handlade om böneutrop från minareten i Karlskrona. Christopher Larsson publicerade texten på Sverigedemokraterna i Karlskronas partisida i sociala medier. Enligt åtalet utmålas muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare i texten – men Larsson menar att det han har uttryckt är inom ramen för yttrandefrihet.

– Hets mot folkgrupp är alltid fel och jag är inte skyldig till det, säger Christopher Larsson.

Positiv till åklagarskifte

När SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja att den tidigare åklagaren Lena-Marie Bergström delat ett SD-kritiskt videoklipp i sociala medier begärde Larsson via sin advokat en överprövning av åtalet vilket ledde till att Bergström petades från målet.

Hon ersattes av kollegan Marie Lindström på samma kammare.

– Min uppfattning är att det var bra att man bytte åklagare, säger Christopher Larsson.

Anser du att rättegången nu kan genomföras på ett rättssäkert sätt?

– Det beror på vilka nämndemän som sätts dit. Vi Sverigedemokrater är inte så väl mottagna av politiker även om vi har bättre arbetsmiljö nu än tidigare. Men jag känner mig inte bekväm med nämndemän som är politiker.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med åklagaren Marie Lindström, som inte vill kommentera ärendet innan rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot SD-ledaren

Mer i ämnet