Antalet övernattningar på hotell, vandrarhem, campingar och stugbyar har minskat kraftigt på grund av coronapandemin. Foto: TT

Coronakrisen slår hårt mot turismen – en tredjedel av gästnätterna borta

Uppdaterad
Publicerad

Turism- och hotellbranschen drabbas hårt av coronapandemin.

Antalet gästnätter i Blekinge har under mars minskat med 34 procent, i jämförelse med samma månad i fjol.

Det visar statistik från Tillväxtverket.

Under mars månad var det 21 282 övernattningar på hotell, camping och stugor i Blekinge. I jämförelse med mars förra året, är det en minskning med 34 procent.

– Det går inte att jobba igen de försvunna gästnätterna, men de stora intäkterna är under sommarperioden. För Blekinges del är mars månad en liten av årets turism, säger Håkan Andersson, vd för Visit Blekinge.

Corona i Blekinge

”Bero mycket på om vi får resa”

I hela landet handlar det om en minskning med 38 procent på kommersiella boendeanläggningar. Stockholm har tappat drygt hälften av gästnätterna i jämförelse med mars månad 2019.

Vad besökstappet under våren innebär för turismföretagare i Blekinge är för tidigt att säga menar Håkan Andersson.

– Det finns stora osäkerhetsfaktorer. Det kommer bero mycket på om vi får resa och hur smittspridningen utvecklas i Blekinge i sommar, säger han.

– Vi hoppas att alla som bor här passar att uppleva sitt eget län, säger Håkan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet