Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Christensen (C), ordförande i trafiknämnden i Region Blekinge, berättar varför gratis resor inte längre gäller för ukrainska flyktingar. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Då upphör fri kollektivtrafik för ukrainska flyktingar i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 4 mars har flyktingar från Ukraina rest gratis med Blekinges kollektivtrafik. Men vid månadsskiftet kommer Region Blekinge att plocka bort den möjligheten.

– Från första november kostar det som för alla andra resenärer, säger Peter Christensen (C), ordförande i trafiknämnden.

Syftet med införandet av fria resor var att underlätta för de ukrainare som kom med Polenfärjan till Karlskrona. Då bestämdes att gratis resor skulle gälla mot uppvisande av pass eller ID-handling, fram till den 31 oktober.

– Vi är väl en av de få regioner i landet som har haft kvar detta erbjudande. Men det har ju inneburit en förlorad intäkt för Blekingetrafiken, säger Peter Christensen.

Hur ser ni på att det bara är just flyktingar från Ukraina som har fått resa gratis?

– När vi tog detta beslut i våras tänkte vi att detta går fort och då kan det också bli lite fel. Det finns ju andra nationaliteter som också kan ha svårigheter med att komma hit som krigsflyktingar. Det kan man vara självkritisk över nu i efterhand, säger Peter Christensen.

Hör honom berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.