Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vita Dybalyuk och Inna Tatarka vill att ukrainska flyktingar ska kunna fortsätta åka gratis med Blekingetrafiken. Hör dem berätta i klippet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Oro bland ukrainska studenter när fria resor upphör: ”Kommer inte ha råd att åka hit”

Uppdaterad
Publicerad

På Vuxenskolan i Ronneby deltar flera ukrainska flyktingar på kurserna i bland annat svenska och engelska. Nu oroar de sig över att inte ha råd att ta sig till skolan – när de från månadsskiftet inte längre kan åka gratis med Blekingetrafiken.

Inna Tatarka och hennes två barn bosatte sig först i Ronneby, men blev sedan förflyttade till Karlskrona. Trots en ny stad vill hon fortsätta att studera i Ronneby.

– Det är väldigt bra utbildning här, vi är som ett litet kollektiv. Nu är jag rädd att jag måste sluta utbildningen för med det bidrag jag får har jag inte råd med biljett, säger hon.

Protesterar genom namninsamling

Sedan Vita Dybalyuk kom till Ronneby från Kiev har hon engagerat sig på olika sätt för att hjälpa. Nu jobbar hon på Studieförbundet Vuxenskolan i Ronneby och tolkar åt de ukrainska deltagarna på engelskalektionerna.

Tillsammans med eleverna har hon ordnat en namninsamling – i förhoppning att Region Blekinges erbjudande med gratis resor ska förlängas.

– Annars kommer det bli svårt för många. De flesta är kvinnor med små barn och kan inte lämna dem, och har inte råd med biljett till alla. Då kommer de fastna hemma och lär sig inte språket och får inga jobb. Det blir en ond cirkel, säger Vita Dybalyuk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.