Hon flydde kriget i Ukraina – nu vill hon hjälpa andra

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha befunnit sig på flykt från kriget i Ukraina i fem dagar kom Vita Dybalyuk och hennes 10-åriga dotter Kristina till Kallinge i Blekinge. Efter bara några dagar i det nya landet började Vital leta efter sätt att hjälpa andra ukrainare.

Tre veckor har gått sedan ensamstående mamman Vita Dybalyuk och hennes dotter Kristina anlände till Blekinge med kvällsfärjan från Polen, efter en fem dagars lång resa från hemstaden Kiev.

– Innan vi lämnade Kiev sov vi med kläder och skor på i flera nätter, bredvid våra packade ryggsäckar. Vi var redo att lämna när som, berättar Vita Dybalyuk.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Hon beskriver hur beslutet att lämna det egna hemlandet var svårt att ta.

– På vägen ut ur Ukraina såg vi de unga soldaterna. Jag tittade på dem och kände skam för att jag flydde. Vi ser dem inte som en armé, utan det är våra bröder, vår familj. Det gjorde ont i hjärtat.

Vill hjälpa andra ukrainare

Någon plan på var de skulle ta vägen fanns inte först. Men en vän i Blekinge erbjöd boende i Kallinge, där mor och dotter nu bor i väntan på besked från Migrationverket.

Vita Dybalyuk bestämde sig direkt för att hon ville ägna sin tid i det nya landet åt att hjälpa andra ukrainare. Hon kontaktade Röda korset i Ronneby och har nu börjat volontärarbeta i deras butik i staden.

– Det är ett sätt att i alla fall bidra med något, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet