Danil, 17, flydde Ukraina – spelar nu fotboll i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

17-årige Danil Simankov har flytt från Charkiv i Ukraina med sin familj. Genom Polen har de tagit sig till Sverige och bor nu hos en av de som öppnat upp sina hem i Ronneby. Efter bara två dagar har han redan börjat spela fotboll i sin nya stad.

Danil Simankov flydde från Luhansk-regionen under 2014 på grund av Krimkrisen. Det är nu andra gången i hans 17-åriga liv som han tvingas lämna sitt hem.

Under måndagen kom Danil med sin familj till Ronneby och bor nu i ett hus med fem olika ukrainska familjer.

– Det har gått jättebra, alla är väldigt vänliga. Jag märker det generellt i Sverige att alla är väldigt trevliga, säger han.

Spelar redan fotboll i Ronneby

Danil har sedan han var liten spelat fotboll och det gick inte mer än en dag i Ronneby förrän han träffade på en tränare på ett café i stan. Redan samma kväll fick Danil vara med på ett av Ronnebylagens fotbollsträningar.

– Alla frågade hur jag har det och hälsade på mig. Det är ju lagspel så alla lär känna varandra på en speciell nivå, man kommer nära varandra genom fotboll, säger Danil.

Nu vill han lära sig det svenska språket och mest spela fotboll, för det distraherar honom från vad som händer hemma i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.