Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Danmarks ambassadör, Kristina Miskowiak Beckvard, på om hon vill ta hem skeppet och utställningen till Danmark. Foto: SVT/Erik Lundmark

Danmarks ambassadör besökte Gribshunden i Ronneby

Publicerad

Under torsdagen besökte Danmarks ambassadör, Kristina Miskowiak Beckvard, Ronneby för att lära sig mer om det danska flaggskeppet Gribshunden.

– Det är en historia som förtjänar att bli känd i hela världen, säger hon.

Planeringen inför ett framtida Gribshundmuseum i centrala Ronneby pågår. Men redan nu går flera fynd med koppling till skeppet att se i Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark.

Bland fynden finns bland annat 500 år gammal saffran, en unik upptäckt som gjordes vid en marinarkeologisk utgrävning på flaggskeppet.

– Det pågår undersökningar kontinuerligt och med varje fynd kan vi tillföra något nytt till historien om Gribshunden, säger Anders Engblom, projektledare ”Projekt Gribshunden”.

Sjönk år 1495

Den danske kungen Hans flaggskepp Gribshunden sjönk år 1495 utanför Stora Ekön i Ronneby skärgård. Och under torsdagen var alltså Danmarks ambassadör på plats för att ta del av fartygets historia.

– Det är en fantastisk historia om nationellt, regionalt och globalt samarbete. För det handlar ju om ett skepp som har rest på Östesjön, men som också har koppling till länder långt bort – något den saffran man hittat visar, säger Kristina Miskowiak Beckvard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.