Miljoner till ny forskning om Gribshunden

Uppdaterad
Publicerad

Det medeltida skeppet Gribshunden som sjönk vid Stora Ekön i Blekinge är fokus för ett nytt forskningsprojekt – där även den medeltida borgen Glimmingehus på Österlen ingår.

Vetenskapsrådet har beviljat 4,6 miljoner till Lunds universitet för att ta reda på mer om fartyget och fästningens betydelse.

– Syftet med det här projektet är att jämföra hur fartyget respektive borgen fungerade som centrum för de olika typerna av makt. Vilka likheter och skillnader kan ses? Fartyg omtalas ofta som flytande fästningar, men några mer ingående jämförelser med borgar på land har aldrig gjorts, säger projektledaren och marinarkeologen Brendan Foley.

I projektet ingår även Martin Hansson, lektor i historisk arkeologi.

För att förstå mer om de senmedeltida lämningarna kommer forskarna analysera material från skeppet och föremål som tillvaratogs vid en undersökning i vallgraven på Glimmingehus på 1930-talet. Det kommer även göras dykningar vid vraket i Ronneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.