• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danske kung Hans flaggskepp har legat på havets botten sedan 1495. Mikkel Thomsen, Vikingeskibsmuseet, Marcus Sandekjer, Blekinge museum, och Brendan Foley, Lunds universitet, deltar nu i en ny arkeologisk satsning. Foto: SVT

Här börjar nya dykningar vid Gribshunden

Publicerad

Under de kommande två veckorna pågår en ny och omfattande undersökning av Gribshunden. Inför satsningen har ett nytt samarbete inletts med Vikingeskibsmuseet i Roskilde, som ska bidra med kunskap till utgrävningarna. 

Danske kung Hans flaggskepp Gribshunden förliste utanför Ronneby 1495 och har legat på havets botten sedan dess. På tisdagen presenterade Blekinge museum och Lunds universitet ett nytt samarbete med Vikingeskibsmuseet i Roskilde inför de nya dykningarna vid vrakplatsen.

Samarbetet sker även med fotografen Brett Seymour, som annars arbetar för US National Park Service.

Syftet med de nya utgrävningarna är att fördjupa kunskapen om själva skeppskonstruktionen. Delar av fartyget ska plockas upp och dokumenteras och fotograferas. Delarna ska sedan läggas tillbaka igen eftersom havsbottnen har de bästa förutsättningarna att bevara fartygsvraket.

Resultatet ska användas för att komplettera den digitala modellen av hur 1400-talskeppet var byggt. Utifrån modellen kan sedan fartygets beståndsdelar skrivas ut i 3D-skrivare och i förlängningen bidra till att återskapa en kopia.

Se klippet för att följa med när de nya dykningarna börjar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.