Pia Kronengen, analytiker på Karlskrona kommun, ser flera förklaringen till att det bor fler män än kvinnor i Karlskrona. Foto: TT/SVT

Fler unga män än unga kvinnor i Karlskrona

Publicerad

Det går tre kvinnor per fyra män bland 90-talisterna i Karlskrona. Försvar och Blekinge Tekniska Högskola pekas ut som två anledningar till siffrorna.

Ända sedan Karlskrona grundades 1680 har majoriteten av invånarna varit män. Tydligast syns trenden på personer födda på 1990-talet. Bland dem går det 73 kvinnor per 100 män i Karlskrona, medan det går 94 kvinnor per 100 män sett till kommunens befolkning i stort.

– Karlskrona är en militär stad och vi har tekniska utbildningar på högskolan, vilket bidrar till att det är mer attraktivt för killar än tjejer att flytta hit, säger Pia Kronengen, analytiker på Karlskrona kommun.

Befolkningsförändringarna i Sverige

Liknar riket i stort

Tittar vi på riket i stort har antalet män ökar något mer än antalet kvinnor. Men även på riksnivå är antalet män födda på 90-talet fler jämfört med andelen kvinnor födda på 90-talet.

Hör hur 90-talister i Karlskrona ser på könsfördelningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Befolkningsförändringarna i Sverige

Mer i ämnet