Marion Bammer, ursprungligen från Tyskland, är en av många med utländsk bakgrund som slagit sig ner i byn. I videon berättar hon varför. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Stor inflyttning från Europa till Nornäs i Älvdalen – hälften av byns befolkning är invandrare

Uppdaterad
Publicerad

I byn Nornäs i Älvdalens kommun är nu hälften av byns invånare invandrare.

Det har skett en dramatisk inflyttning från flera europeiska länder, främst från Tyskland.

– Det är bättre här än i Tyskland, säger bybon Marion Bammer.

Av de drygt 60 fast boende invånarna i Nornäs som ligger i Älvdalens kommun, har i dag knappt 30 personer utländsk bakgrund.

Inflyttning har skett från Belgien, Schweiz, Nederländerna och Tyskland. Detta samtidigt som antalet svenskar i Nornäs på några år minskat från runt 50 till 30 personer idag.

Befolkningsförändringarna i Sverige

Naturen som lockar till byn

Marion Bammer och hennes familj flyttade dit för något år sedan och nu i sommar har hennes mamma också flyttat permanent till Nornäs från Tyskland.

– Det är naturen som lockar och att det finns så mycket möjligheter här. Det är bara att se sig om, säger Maron Bammer som jobbar på distans på uppdrag av tyska banker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Befolkningsförändringarna i Sverige

Mer i ämnet