Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fartygens öde blev att fortsätta att försvara landet genom att bottensättas vid Karlskronas örlogshamn. Hör marinarkeolog Jim Hansson förklara. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så hamnade krigsfartygen på botten av Karlskronas skärgård

Publicerad

Hur kommer det sig att så många gamla skepp finns kvar utanför Stumholmen? Och varför ligger vraken på en rad på havets botten? Här förklarar marinarkeologerna från Museum of Wrecks fenomenet.

Den lilla båten med all dykarutrustning tuffar sakta men säkert ut från Kungsbron på Trossö.

Bara några meter ut gömmer sig flera av örlogsflottans skepp, som en gång i tiden försvarat Sverige på havsytan. Deras öde blev att fortsätta att försvara landet genom att bottensättas vid Karlskronas örlogshamn.

– Man kan se på gamla kartor att det var tänkt att det skulle byggas en pir ut mot Smörasken från Lindholmen, men den blev aldrig av. Men vi tror att de gamla skeppen sänktes för att läggas som en grund till barriären, säger Patrik Höglund som är marinarkeolog på Museum of Wrecks.

I klippet: Hör mer om hur marinarkeologerna verifierar kartor från 1700-talet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.