• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Hör Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, förklara varför kommunerna gör bättre resultat i klippet ovan. Foto: SKR/SVT

Därför gör Blekinges kommuner bättre ekonomiskt resultat 2020

Publicerad

Sveriges kommuner visar upp positiva ekonomiska resultat mitt under coronapandemin – och Blekinges kommuner är inget undantag. Men trots att alla kommuner gör ett positivt resultat så skiljer det sig mellan kommunerna.

Om man tittar på samtliga kommuner i Sverige så gör majoriteten ett positivt resultat. En stor del av kommunerna gör även ett bättre resultat än året innan.

– Anledningen till de fina resultaten är att de generella statsbidragen har ökat, till följd av pandemin, men redan innan fick vi stora ökningar. Dessutom har kostnadsökningarna generellt varit låga, säger Annika Wallenskog som är chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Stöd till äldreomsorgen

I Blekinge gör samtliga kommuner utom Olofström ett bättre resultat 2020 än vad man gjorde 2019. Enligt Annika Wallenskog finns det många anledningar till varför det kan skilja sig mellan kommunerna.

– Det kan dels bero på hur stort utbrott man haft av corona, dels på hur mycket stöd man sökt i till exempel äldreomsorgen, säger hon.

Och att Olofström inte gör ett bättre resultat 2020 än 2019 ser hon inte som något större problem.

– 2018 hade fyra av de fem kommunerna i Blekinge väldigt svaga resultat. Sen blev det bättre resultat 2019. Och även 2019 så är nivån väldigt god så det är ju ingen som ligger på gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.