Hör Morgan Bengtsson (S), kommunalråd i Olofström, och Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, berätta om varför de ekonomiska resultaten 2020 var som de var i deras kommuner. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Tuff start på året för Olofström – ”Började strama åt”

Publicerad

Alla kommuner i Blekinge utom Olofström gjorde ett bättre ekonomiskt resultat 2020 än 2019. Ronneby var den kommun som förbättrade sitt resultat mest från 2019. Trots att det är på olika ändar av skalan är både Olofström och Ronneby nöjda med sina resultat.

Olofström gick in med målsättning om att göra ett plusresultat på nio miljoner. Men vid den första delårsrapporten upptäckte man i stället att man låg sju miljoner back.

– Det hade uppstått oväntade utgifter som gjorde att vi riskerade att få ett negativt ekonomiskt resultat. Men vi började strama åt och slutade året med ett plusresultat på 13 miljoner, säger Morgan Bengtsson (S), kommunalråd Olofström.

Så trots att man gör ett sämre resultat än 2019 så gör man ett bättre resultat än man kalkylerat med inför året, något Morgan Bengtsson (S) är nöjd med.

Ronneby förbättrade sitt resultat mest

Ronneby var den kommun som förbättrade sitt resultat mest procentuellt sett.

– Vi har haft ordning och reda i ekonomin och när pandemin kom fick vi ju stöd från staten. Men redan innan hade vi kontroll på verksamheten, säger Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Osäkert inför 2021

Hur de ekonomiska resultaten blir 2021 för kommunerna är svårt att veta i dagsläget.

– Det beror helt på hur mycket stöd vi får från staten, säger Roger Fredriksson (M) i Ronneby.

Olofströms Morgan Bengtsson (S) håller med men konstaterar samtidigt att han tror på ett bra resultat.

– Vi har koll på läget och vi kommer fortsätta driva kommunen med en god ekonomisk hushållning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.