Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av Karlskronas företag och myndigheter går på högvarv – men är det verkligen realistiskt med 5 000 nya jobb inom bara några år? Hör David Appelbergs svar i klippet. Foto: SVT/Håkan Linder

Därför spås 5 000 nya jobb till Karlskrona: ”Sveriges hemligaste tillväxt”

Uppdaterad
Publicerad

Mer pengar till Försvarsmakten och ett ökat behov av undervattenskablar som binder samman Europas energisystem.

Energiomställningar i omvärlden och det internationella säkerhetsläget gör att Karlskronas marintekniska näringar går på högvarv just nu – med ett skriande behov av kompetens.

5 000 nya individer till Karlskronas marintekniska verksamheter fram till år 2030, utöver de 5 000 som redan är verksamma idag.

Den självsäkra spaningen gjorde utvecklingsgruppen Marine Technology Center of Sweden redan 2022, när Karlskrona kommun ville utreda hur man kunde slå mynt av den pågående tillväxten inom flera havsnära verksamheter.

Sedan dess har Sverige blivit medlemmar i Nato, försvarsanslagen har fördubblats och företagen ute på Verkö drar in nya miljardordrar på internationellt eftertraktade lösningar inom energiområdet.

– Jag tror redan vi ser effekterna av att de här individerna har börjat komma hit. Vi har redan påbörjat den resan, säger David Appelberg, innovationsutvecklare vid MTC, en del av Blue Science Park på Campus Gräsvik.

”Väldigt okända satsningar”

Utöver en ny prioritering av marinen, Försvarets materialverk och Kustbevakning pekar Appelberg ut NKT, Saab Kockums och Roxtec som företag som kommer behöva mycket ny kompetens inom de närmaste åren.

Men jämför man med den omtalade industriboomen i flera norrländska orter har tillväxten i Karlskrona flugit under radarn.

– Karlskrona och Blekinges tillväxt är klart i paritet med de här satsningarna, men det är väldigt okänt. Så därför brukar vi kalla det ”Sveriges hemligaste tillväxt”.

– Också med koppling mot Försvarsmakten givetvis, säger David Appelberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.