Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är befängt”, säger en av de utpekade till SVT:s reporter under samtalet. Foto: Frida Lindhe/SVT

Två män pekas ut för dödförklaringarna – hör SVT:s samtal med en av dem

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer som SVT har varit i kontakt med i samband med de felaktiga dödförklaringarna i Olofström pekar ut två män i kommunen för att ligga bakom det som har hänt.

Huvudanledningen uppges vara osämja mellan männen och de drabbade.

I dagarna har polisen inlett en förundersökning för att försöka ta reda på vem eller vilka som har skickat in en ifylld blankett för dödsbevis för Jonathan Ravelin.

– Vi har hört målsägande och har uppgifter att jobba med i fallet, säger Tomas Johansson som är polisens presstalesperson.

Falska dödförklaringar

De tre andra Olofströmsborna har också polisanmält att de blivit felaktigt dödförklarade, men enligt polisen lades de utredningarna ner i brist på bevis. I samtal med SVT beskriver de drabbade en frustration över polisens arbete.

– De gör ingenting, säger en av dem.

Två män pekas ut

Flera personer i Olofström som SVT har varit i kontakt med pekar ut två män i kommunen som de misstänker ligger bakom det som inträffat. Upprinnelsen ska vara osämja mellan de inblandade personerna.

Men det är inga uppgifter som polisen bekräftar.

– I samband med den nya utredningen kollar vi också på de gamla ärendena och om det kommer fram uppgifter nu som gör att vi kan öppna de gamla så kommer vi naturligtvis göra det, säger Tomas Johansson.

SVT har sökt båda de anklagade männen och pratat med en av dem. Han menar att han inte är inblandad i det som har hänt men säger han vet att den andra mannen har haft ”problem” med några i kommunen sedan tidigare.

Hör SVT:s samtal med mannen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska dödförklaringar

Mer i ämnet