Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tvillingarna Frida och Siri Bielke von Sydow känner sig bortvalda. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Fotbollsklubbens hemmaplan – bara för killar

Publicerad

FK Karlskronas hemmaplan är Västra Mark IP. Men dit är fotbollsklubbens framgångsrika flicklag inte välkomna när det är träning och match.
– Det känns inte bra, det är lite orättvist, säger Frida Bielke von Sydow, 14.

Trots att laget spelar med FK Karlskronas klubbmärke har de aldrig träning eller hemmamatch på föreningens hemmaplan Västra Mark IP.

Enligt klubben är förklaringen att endast lag med spelare över 15 år får vistas inne på anläggningens två planer. Föreningen vill inte belasta planerna i onödan.

Ungdomslagen är i stället hänvisade till kringliggande planer i kommunen: Lyckåvallen, Rosenholm och på Hästö.

Men det görs undantag – för pojkar.

– Det kan bli så när 75 procent av våra serielag för 14 år och yngre är pojklag, säger Tony Bodin, på FKK:s kansli.

Det är alltså endast pojk- och herrlag som regelbundet använder sig av Västra Mark IP, eftersom FKK inte har något flicklag över femton år i dagsläget.

Svårt i Blekinge

Daniel Ekstrand är tränare för FKK:s lag F05, som är de äldsta flicklaget i föreningen. Han menar att det trots allt fungerar att förflytta sig mellan kommunens olika anläggningar.

– Men Västra Mark är en fantastiskt fin anläggning med bra gräsplaner, så det är klart man vill spela på så bra planer som möjligt. Vi får väl se vad som händer nästa år. Jag slåss för att tjejerna ska få det så bra som möjligt.

Ekstrand har tränat flickor i många år. Han menar att det länge har varit ett problem för flickspelare att kunna satsa på fotboll. Inte minst i Blekinge.

– Nånstans så felar det från 15 år och uppåt. Det går för snabbt upp till damspel. Jag hade gärna sett att det fanns F17-spel som kanske sträcker sig över länsgränserna.

I tidigare generationer har många tjejer slutat med fotboll.

– Hade man kunnat hålla i flickfotboll längre, så tror jag också att fler hade fortsatt att spela.

Daniel Ekstrand tränar F05 i FK Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Tvingas byta klubb

Tvillingarna Frida och Siri Bielke von Sydow är 14 år och har spelat i FKK sedan de flyttade till Karlskrona för sju månader sedan. De trivs bra i både staden och laget. Men att pojkar under 15 år har fått använda sig av Västra Mark IP får tjejerna att känna sig bortvalda.

– Det känns inte bra, det är lite orättvist. Vi hade absolut velat spela där om vi fick möjligheten, säger Frida Bielke von Sydow.

Tvillingarna Frida och Siri Bielke von Sydow flyttade till Karlskrona från Vetlanda. De har spelat fotboll i FKK sedan sju månader tillbaka, och trivs väldigt bra. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

En fråga som har diskuterats bland spelarnas föräldrar är hur föreningens olika lag exponeras i klubbens kanaler i sociala medier och på hemsidan. Där menar de att FK Karlskrona behandlar pojk- och flicklagen annorlunda.

År 2016 utredde klubben möjligheten att starta damverksamhet – men den tanken skrotades. I stället inledde föreningen ett samarbete med föreningen Karlskrona FF – en renodlad damförening utan egen ungdomsverksamhet. I dag spelar det kombinerade laget i division 4.

Flickspelarna förväntas alltså flyttas över och byta klubb när det är dags för seniorfotboll.

Daniel Ekstrand tror att en faktor bakom det beslutet var att FKK inte vill konkurrera med KFF.

– Man vill väl inte förstöra för KFF, så i stället inleddes ett samarbete.

Daniel Ekstrand tror att det kan bli förvirrande för spelarna när de plötsligt måste gå från en klubb till en annan. Och han har gjort vad han kan för att så kallat sudda ut linjerna mellan föreningarna.

– KFF har svarta tröjor och vi har orangea, så nu har vi ordnat ett bortaställ som är svart. Den färgen man har på tröjan är nog rätt så viktig trots allt, tror jag.

”De satsar på andra när vi kämpar”

Frida och Siri Bielke von Sydow har inte funderat så mycket på det stundande klubbskiftet under den tiden de spelat i FKK.

– Det känns väl sådär, man vill ju spela i samma klubb men eftersom det inte finns får man ju gå över.

Blenda Molinder har länge spelat fotboll med FKK. Hon vill gärna fortsätta att spela fotboll och planerar därför att senare spela med KFF. Hon tycker det är tråkigt att det inte finns ett damlag i hennes egen klubb.

– Det känns så klart inte bra när de satsar på andra när vi kämpar, vi får inte ta del av det som andra får.

Blenda Molinder spelar i FK Karlskrona, men om hon vill fortsätta att spela fotboll väntas det att hon går över till Karlskrona FF. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer