Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Hammartorp, affärsområdeschef för energi på Affärsverken, berätta om faktorer som påverkar elpriset i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Därför väntas elen i Blekinge bli billigare i vinter

Publicerad

Elpriserna tros bli betydligt lägre nu i vinter. Det kommunala bolaget Affärsverken i Karlskrona spår en minskning på ungefär 60 procent jämfört med förra vintern. 

Det finns flera skäl till varför Affärsverken och andra elbolag ser ljusglimtar för elpriserna i länet. Bland annat handlar det om att europeiska kraftverk har stadig leverans av gas från annat håll efter att Ryssland slutade leverera gas till kontinenten förra året.  

Inga garantier

Anna Hammartorp, affärsområdeschef för energi på Affärsverken, är tydlig med att detta bara är prognoser, några garantier finns inte för att elpriserna blir lägre denna vinter. 

– Priserna kan påverkas av hur kallt det blir, hur vindproduktionen blir och så vidare. Sådana saker blir avgörande för hur det faktiskt blir, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.