När Dawoud för tredje gången fick avslag på sin ansökan om uppehållstillsstånd valde han att avvika från sitt boende och gömma sig. Foto: SVT

Dawoud fick inte stanna i Sverige – försvann och gömde sig

Publicerad

När Dawoud fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd för tredje gången och skulle utvisas från Sverige till Afghanistan såg han ingen annan utväg än att försöka gömma sig. Han avvek därför från sitt boende i Blekinge och försvann spårlöst.

– Jag hade svårt att acceptera att jag behövde lämna Sverige. Jag visste inte vad jag skulle göra eller ta vägen, säger han.

Dawoud är nu 19 år och är en av de 20 ensamkommande barn i Blekinge som mellan 2013 och 2016 valde att avvika från sitt boende och försvinna. Rädslan för att skickas tillbaka till Afghanistan gjorde att han hellre levde på gatan.

Efter ett tag lyckades han få jobb som diskare på en restaurang i länet där han jobbade svart för att också få tak över huvudet.

– Det var jättejobbigt. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger han.

Ser ingen framtid i Afghanistan

Dawoud kom ensam till Sverige från Afghanistan 2015 och placerades i en av Blekinges kommuner. Han kom att trivas med flera nya vänner men oron för hur framtiden skulle bli låg hela tiden över honom.

– Jag känner ingen i Afghanistan, min familj finns inte. Jag känner ingen där och situationen där är också kaos. Jag vet inte hur jag skulle kunna leva där, säger han.

Foto: SVT

Som SVT Nyheter Blekinge berättade tidigare i veckan har länsstyrelsen nu tagit fram riktlinjer och checklistor för de myndigheter som jobbar nära ensamkommande barn för att de till exempel ska veta när de kan misstänka att ett barn är på väg att avvika.

Oftast handlar det om ungdomar som liksom Dawoud har fått avslag på asylansökan och då drar sig undan för att inte utvisas.

Fick tillfälligt uppehållstillstånd

Efter att ha gömt sig i tre månader hittades Dawoud av en vän som berättade om den nya gymnasielagen som trädde i kraft i juli i år. Lagen innebär att vissa ungdomar, som uppfyller en rad krav, kunde ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiala studier.

För Dawoud blev det här vägen tillbaka. I dag studerar han på gymnasiet i en av Blekinges kommuner och har nu fått ett tillfälligt uppehållstillstånd i 13 månader.

– Just nu trivs jag bra och känner mig glad. Jag tänker att jag måste försöka tänka positivt på framtiden.

19-årige Dawoud tar nu en dag i taget men hoppas på att han kommer få stanna i Blekinge även efter att han gått ut gymnasiet.

– Jag måste kämpa med att till exempel hitta något jobb men jag hoppas att det blir bra, säger han.

Gymnasielagen

Lagen om ny möjlighet till uppehållstillstånd för vissa ensamkommande, den nya gymnasielagen, trädde i kraft den 1 juli.

De ungdomar som omfattas av de nya bestämmelserna har till och med den 30 september 2018 på sig att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiala studier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.