Niclas Ingemarson i Bräkne-Hoby har fyra omplacerade barn hos sig. Det är två syskonpar som har bott hos Malin och Niclas Ingemarson i åtta respektive fyra år. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Familjen Ingemarsson är familjehem åt fyra barn

Publicerad

Efter att de egna barnen hade flyttat hemifrån började familjen Ingemarson i Bräkne-Hoby som kontaktfamilj. Det är tio år sen. Sen dess har de engagerat sig på ett eller annat sätt och i dag är de familjehem åt fyra omplacerade barn.

Två av barnen har bott hos Malin och Niclas Ingemarson i åtta år.

– De är ju som våra barn och de säger mamma och pappa till oss, berättar Niclas.

Sen deras biologiska barn flyttade hemifrån har han och hans fru engagerat sig. De menar att de var en helt vanlig, hemmakär familj som hade utrymme i vardagen för att hjälpa ett barn eller två. I dag bor där fyra barn, två syskonpar som båda kommer från Blekinge.

”Ni gör det bara för pengarna”

Det händer att familjen får höra att de endast tar emot barn för att få ersättningen från kommunen. Men det är orättvist, menar Niclas som anser att man inte kan säga så förrän man själv har provat att vara familjehem.

– Det är medlemsavgifter, träningskläder. Alla vill ha en mobil i dag. Visst att vi får några tusenlappar per barn men det är inte så att vi bygger någon pengagruva. Det är ju som ett jobb, säger han.

Börja som kontaktfamilj

Niclas Ingemarson menar att man antingen är en sådan person som klarar att vara familjehem, eller inte. Om du funderar på att bli familjehem, rekommenderar Niclas att börja som kontaktfamilj då du hjälper barnet på exempelvis helger.

– Jag tror man har det i sinnet, det beror på ens värderingar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.