Det är i dag en utmaning för kommuner att rekrytera familjer, då privata företag ofta erbjuder högre arvode. Foto: SVT arkiv

Stort behov av fler familjehem i hela Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av fler familjehem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner till barn och ungdomar är stort i hela Blekinge. Samtliga fem Blekingekommuner söker intresserade familjer i närområdet som kan hjälpa de barn som behöver stöd.

Placeringsenheterna arbetar efter närhetsprincipen, det vill säga att man i första hand eftersöker familjehem i närområdet. Majoriteten av

Helena Lithander är enhetschef på placeringsenheten på Karlskrona kommuns socialförvaltning. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Karlskrona kommuns familjehem ligger inom en tio-mils-radie, men det är inte alltid barnen kan placeras inom kommunen, eller ens länet.

– Ibland söker vi utanför kommunen för att det är det som passar det aktuella barnet bäst. Och andra gånger gör vi det för att vi inte har tillräckligt många familjehem i Karlskrona. Vi samarbetar med familjehem över hela Sverige, berättar Helena Lithander, enhetschef för Avdelningen barn och unga på Socialförvaltningen i Karlskrona.

”Får aldrig finnas ekonomiskt motiv”

Sölvesborgs kommun känner igen bilden av bristen på familjehem. Familjehandläggarna menar att det ofta kan handla om pengarna och inte gärningen. Helena Lithander konstaterar att det aldrig får finnas ekonomiska motiv bakom viljan att bli familjehem.

– Du ska ha en egen stabil ekonomisk situation för att kunna godkännas som familjehem. Om vi under en utredningsprocess identifierar ett ekonomiskt motiv till viljan så avslutar vi utredningen och familjehemmet godkänns inte.

Vill se en familjebank

I Olofströms kommun finns det många aktiva familjer, men många av dem har uppdrag från andra kommuner. Här önskar man att det skulle finnas en bank av familjer, då det alltid är ett stort behov.

– Det räcker att vi ska placera ett barn så kan det bli besvärligt, säger verksamhetschef Anna Brandholm.

Kommunen erbjuder utbildning så att familjen ska känna sig så bekväm som möjligt inför mottagandet av ett eller flera barn. Anna Brandholm har förståelse för de familjer som tvivlar på uppdraget.

– Jag kan förstå att det är svårt att våga, men det gör så mycket för den man gör det för, menar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.