• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Katarina och Ingvar Backhamre flyttade till USA för 36 år sedan, nu vill de ge tillbaka till Karlshamn. Foto: Gustaf Wallinder

De är paret som skänkte 50 miljoner för att lyfta sin stad

Katarina och Ingvar Backhamre är paret som skänker 50 miljoner kronor till Karlshamns kommun. Framför allt handlar det om kärleken till kommunen – och en vilja om att hjälpa området att utvecklas.

SVT Nyheter träffade paret, som gått in med ett mångmiljonbidrag till kommunen. Bland annat ska bidraget gå till att rädda den anrika restaurangen Saltsjöbaden.

– Vi vill ge tillbaka till ett område som vi tycker om, området är en del av min uppväxt, säger Katarina Backhamre.

De beskriver att Karlshamn är en kommun som ligger dem varmt om hjärtat. För Katarina Backhamre som är uppväxt i Karlshamn betyder det mycket att visa sin uppskattning och samtidigt bidra till stadens utveckling.

TV: Se hela inslaget här

”Tjusig stad”

Katarina och Ingvar Backhamre flyttade till USA för 36 år sedan. Katarina har varit konstnär och Ingvar har arbetat inom Tarkett-koncernen, New Jersey och Florida har varit hållplatserna för paret.

Men efter 32 år på andra sidan Atlanten valde de att flytta hem. Nu kommer 15 miljoner läggas på att rädda Saltsjöbaden, en plats som de har höga förhoppningar på.

– Det ska bli väldigt roligt att få det här fint, det kommer bli en blickpunkt i Karlshamn, säger Katarina Backhamre.

– Dessutom tycker vi om Karlshamns stad, vi tycker den är tjusig. Kan vi hjälpa till och göra den ännu gladare så tror jag att folk kommer bli glada, säger Ingvar Backhamre.

LÄS MER: Miljoner skänks till nybygge

Ville åt lugnet

Det blev en kontrast att flytta tillbaka till Sverige efter så många år, menar paret. Men nu ville de åt lugnet, samtidigt som de hade möjligheten att stötta kommunen.

– Det är en stor omställning att komma från det stora till det väldigt lilla. Det småskaliga är fint i sig och vi ville rädda det här området. Den här tomten är det finaste som går att hitta här, säger Katarina Backhamre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer