Stig Lundmark, Lennart Malmström, Anna-Karin Hjelm och Kärstin Holmberg från Mölletorps byalag kräver stopp för 300 nya bostäder i området. Foto: SVT

De protesterar mot nybygge – vill stoppa 300 bostäder

Publicerad

Planer på 300 bostäder mellan Lyckeby och Hässlegården orsakar protester.

– Det finns flera kommuner i dag som säger nej till att bygga på jordbruksmark, säger Kärstin Holmberg, som är ordförande i Mölletorps byalag och som kräver att Karlskrona kommun backar.

Karlskrona kommun är på väg att ge klartecken till 300 bostäder väster om Augerumsvägen mellan Lyckeby och Hässlegården. Men det är något som rör upp känslorna hos de närboende.

Historia från 1600-talet

De anser att det historiska arvet på platsen, med stora gårdar från 1600-talet, måste bevaras och att det förstörs om nya bostäder byggs.

– Området har en väldigt gammal historia med ett stort kulturhistoriskt värde, säger Kärstin Holmberg.

Protesterar mot planerna

Protesterna handlar också om att naturen i området inte tål att bebyggas och att de nya bostäderna planeras på odlad jord.

– Det finns flera kommuner i dag som säger nej till att bygga på jordbruksmark. Jag hoppas att Karlskrona kommun stoppar sina planer, säger Kärstin Holmberg.

I videon hör du Kärstin Holmberg berätta om sitt engagemang för att bevara områdets natur och historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.