I videon får du höra Magnus Larsson (C) berätta om varför han vill bygga bostäder på jordbruksmark utanför Karlskrona. Foto: SVT

Trots protesterna – kommunalrådet försvarar bygget

Publicerad

Trots protesterna från de boende, som vill värna jordbruksmarken, står de styrande i Karlskrona fast vid byggplanerna i Mölletorp.

Ansvariga politiker hänvisar till att behovet av nya hus och lägenheter är stort.

Väster om Augerumsvägen mellan Lyckeby och Hässlegården planerar kommunen för lägenheter, parhus och villor. Sammanlagt handlar det om 300 bostäder.

Planerna står fast

Trots att de boende vill värna områdets odlingsjord, natur och kulturmiljö står det ansvariga kommunalrådet fast vid planerna.

– Här har avvägningen gjorts att man kan värna en del av det viktiga kulturlandskapet och samtidigt bygga bostäder, säger Magnus Larsson (C), som är kommunalråd i Karlskrona.

Är det centerpartistisk politik att bygga på åkermark?

– Det försöker vi ju undvika. Men så hamnar man ibland i kompromisser och det här är en kompromiss, säger Magnus Larsson.

Avgörande beslut väntar

Detaljplanen godkändes i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden den 9 april. Då röstade Centerpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna för. Miljöpartiet röstade emot.

Det avgörande beslutet i frågan är planerat att klubbas i kommunfullmäktige den 15 juni. Då kommer även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna att ha inflytande över beslutet.

KD:s besked är att de är för byggplanerna som helhet men vill ha svar på vissa frågor om en återvinningsstation och en cykelväg. V har ännu inte tagit ställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.