Flera trafikskolor i Blekinge har kontakt med elever som tidigare kört hos trafiklärare utan tillstånd. Det är ett samhällsproblem, menar STR:s representant i Syd, Mikael Sjöström. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

De vittnar om svarta körskolor i länet: ”Ett samhällsproblem”

Publicerad

Många trafikskolor vittnar om problem med svarta körskolor och outbildade trafiklärare.

– Så mycket som 90 procent av alla i vår bransch har märkt att det förkommer sådana trafikskolor, säger Mikael Sjöström, Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.

Det är flera trafikskolor i länet som sett exempel med outbildade trafiklärare, bland annat i Karlskrona, Olofström och Ronneby. En av trafikskolorna är Nya Ronneby Trafikskola, som tydligt märker av problemet.

– Vi får in elever ibland som påstår sig ha kört med en lärare. Då frågar jag om de har kvitto på de aktuella utbildningarna och då säger de att de inte har det. Då förstår vi ju att de har blivit lurade, tyvärr, berättar Tina Eiliertsen, trafikskolechef.

Förslag: fängelse upp till två år

Transportstyrelsen presenterade nyligen en rapport för regeringen som innehåller förslag på hur man kan åtgärda körkortsfusk och illegala trafiklärare. Bland annat föreslås, att den som bedriver trafikskoleverksamhet utan tillstånd ska kunna dömas till fängelse upp till två år.

Det är nu upp till regeringen att se över åtgärdsförslagen och verkställa de som godkänns.

– Där är många åtgärder som bör stävja det här. Till exempel att man inte får ha mer än ha fem elever som handledare, i stället för att man kanske haft jättemånga innan. Vi ser väldigt positivt på detta och hoppas att det blir verklighet snart, säger Mikael Sjöström från STR.

Åtalad för tusentals svarta körlektioner

En man i Karlskrona står åtalad för att drivit svart körskoleverksamhet.

En av hans elever som betalat för körlektionerna säger att det var i samband med att han studerade på Blekinge Tekniska Högskola (BTH), som han ville ta körkort. Han fick låna mannens bil med dubbelkommando och menar att de återkommande swishbetalningarna var för olja och bensin.

Den åtalade mannen förnekar brott och säger i förhör att det bara är grannar och vänner som han kört med. Men Skatteverket beräknar att hans körverksamhet årligen dragit in 420 000 kronor.

I november ska fallet upp i rätten och mannen misstänks då också för bland annat för bokföringsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.