På Trafikverket i Blekinge har de hittills haft cirka 15 misstänka fall av fusk. Majoriteten gäller dold kamera på teoriprovet. Foto: Polisen/SVT/Cajsa Bengtsson

15 avslöjade körkortsfusk i Blekinge i år: ”Ser allvarligt på detta”

Publicerad

Det har blivit allt vanligare att privatpersoner försöker fuska sig till ett körkort. Något som ökar är antalet elever som gömmer en kamera på sig när de skriver teoriprovet.

– Cirka 15 stycken har vi nog haft i år, säger Anneli Svensson, enhetschef för förarproven i Blekinge.

Inspektörerna på Trafikverket har sett flera sätt som elever använder sig av för att lyckas med sitt körkort. Vid enstaka fall rör det sig om urkundsförfalskning, där man lånar ut sin legitimation till en annan person som ska göra provet åt en. Men det vanligaste fusket nu för tiden är den dolda kameran.

– Om de sitter rakt upp och ner så har de lite konstigt rörelsemönster, för att zooma in bilden till den personen som står utanför och hjälper dem. Vi ringer ju polisen direkt när vi misstänker de här grejerna, säger Anneli Svensson.

Osann försäkran – lättare att fälla

Sedan första mars har Transportstyrelsen infört en åtgärd för att skrämma bort fuskare från teoriprovet.

Innan testet börjar ska man lova på heder och samvete att man inte använder sig av teknisk utrustning eller andra hjälpmedel. Det kan nämligen hjälpa polis och åklagare senare i bevisningen för så kallad osann försäkran, som kan ge böter eller fängelse upp till sex månader.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, för följden om den här personen får ett körkort och är ute på våra vägar och kör, så är det ju jättefarligt.

I klippet berättar Anneli Svensson om utrustningen som fuskarna använder sig av på teoriprovet

Fälldes för fusk – landets första dom i Blekinge

I Blekinge är det en person som blivit dömd för att ha fuskat på teoriprovet och det är även den första domen i landet av den här typen, sedan Transportstyrelsen införde intyget – där eleven lovar på heder och samvete att man inte använder sig av teknisk utrustning eller andra hjälpmedel.

Intyget hjälper polis och åklagare i bevisningen för så kallad Osann försäkran, som kan ge fängelse upp till sex månader beroende på hur grovt brottet anses vara.

Vid en kontroll av mannens kläder påträffades avancerad teknisk utrustning – en dold kamera gömd bakom en skjortknapp och kopplad till en hörsnäcka. I landets första dom dömdes mannen av Blekinge tingsrätt till villkorlig dom samt dagsböter motsvarande 3 500 kronor.

Det är ytterligare en man som står åtalad för körkortsfusk, efter att han ertappades med en dold kamera i Karlskrona. Fallet tas upp av Blekinge tingsrätt i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.