I videon får du höra Conny Svensson kalla utnyttjande av anställda för slaveri. Foto: Skatteverket och TT

Så utnyttjas människor på den svenska arbetsmarknaden

Publicerad

Det är något som sker i det fördolda på den svenska arbetsmarknaden. Företag lockar anställda med bra villkor för att sedan utnyttja dem.

På ytan ser det korrekt ut med anställningsavtal, lön och arbetstillstånd. Men de anställda har skuldsatt sig för att betala för att få jobbet. Sedan krävs de på ersättning från arbetsgivaren för olika omkostnader. Till slut återstår bara en bråkdel av lönen.

– Ofta är det personer som kommer från länder utanför EU som lovas arbete och ofta ska man försörja familjer i hemlandet. Men i själva verket blir det inga pengar kvar och de är i helt i händerna på dem som organiserar det här, säger Conny Svensson, som är nationell samordnare på Skatteverket.

Gör kontroller

Polisen, Migrationsverket, Skatteverket och andra myndigheter samarbetar genom att göra kontroller på arbetsplatser för att upptäcka den här typen av utnyttjande. Brottet som restauranger och andra företag begår är, enligt Conny Svensson på Skatteverket, människoexploatering.

– Här handlar det om att man utnyttjar människor som får jobba under uppenbart orimliga villkor. Man kan inte språket och man hamnar i en fruktansvärd situation i Sverige. Det är bedrövligt och jag skulle vilja kalla det slavhandel, säger han.

Växande problem

Det här är enligt honom ett växande problem.

– Att man utnyttjar människor på arbetsmarknaden i Sverige i dag, genom att lova löner och helt andra förutsättningar än man ställs inför, det är någonting som tyvärr ökar, säger Conny Svensson.

I klippet får du höra Conny Svensson kalla utnyttjande av anställda för slaveri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.